Дружествата от обществена значимост, които са държавна и общинска собственост, са сред най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО. Над 10 милиона лева са общите задължения за доставка на електроенергия към електроразпределителя.

Това обяви председателят на УС на ЕНЕРГО-ПРО Варна Ангел Ангелов.

Въпреки че бяха извикали медиите на брифинг, специално посветен на темата, от ЕНЕРГО-ПРО не пожелаха да посочат нито точната сума, която им дължат общински и държавни фирми, нито имената на тези дружества.

По всички казуси се работи активно и се търси начин за постигане на споразумение за разсрочване на задълженията и тяхното обезпечаване, стана ясно от думите му. Ангелов вярва, че ще се стигне до такова споразумение.

Шефът на ЕНЕРГО-ПРО посочи, че натрупаните дългове затрудняват електроснабдителното дружество да заплаща задълженията си към фонд "Сигурност на електроенергийната система", цените за пренос и достъп до ЕСО, ДДС и други.

За проблема със задлъжнелите дружества са информирани различни институции - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Министерство на енергетиката, ДАНС и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, търсене на решение на критичната ситуация.

Ангелов припомни, че ЕНЕРГО-ПРО е преустановило електрозахранването на административната сграда на ВиК "Меден кладенец" в Кубрат заради неплатен дълг в размер от над 3 милиона лева. През миналата седмица от енергоснабдителното дружество са предложили на Община Кубрат за разсрочване на дълга и намаление на натрупаните лихви. Очакванията са, че Общината, която е собственик на ВиК дружеството, ще стане гарант на изплащането му.

ЕНЕРГО-ПРО призова всички собственици на компаниите длъжници да поемат отговорност и да се ангажират с изплащането на задълженията.