Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна в София. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България. Поводът за посещението ѝ е предстоящото въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. 

Официалният старт на работата на тръбата ще бъде даден в събота, 1 октомври, като на специалната церемония, която ще се проведе в Националния дворец на културата в столицата ще присъстват също така президентите на Сърбия, Румъния и Република Северна Македония Александър Вучич, Клаус Йоханис и Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Интерконекторът с Гърция е свързан с българската газопреносна мрежа

Интерконекторът с Гърция е свързан с българската газопреносна мрежа

Остава само да бъде тествана връзката с мрежата на "Булгартрансгаз" и участъкът да бъде засипан

На Летище София тя беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България.

В рамките на посещението си, председателят на ЕК ще проведе срещи с държавния глава Румен Радев, както и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

След месеци забавяне: Интерконекторът с Гърция вече е готов
Обновена

След месеци забавяне: Интерконекторът с Гърция вече е готов

Очаква се газовата връзка с Гърция да бъде открита официално с церемония в събота в НДК

За събитието вече пристигна и еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон.

Интерконекторът, който свързва газопреносните мрежи на двете държави и осигурява ключов за енергийната диверсификация на България достъп до Южния газов коридор и редица нови източници на природен газ, ще заработи официално от 1 октомври, се отбелязва в съобщението.

Съоръжението е с обща дължина 182 км и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България.

Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Регионалният министър обвини кабинета "Петков" за спирането на процедурите по строеж на магистрали

Припомняме, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев вече пристигна на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия интерконектор с Гърция.