Липсата на смелост във взимането на политически решения доведе енергетиката до 5 млрд. лв. дефицит. Това заяви председателят на Националната федерация на енергетиците (НФЕ) Георги Петров на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в село Белчински бани.

От тези 5 млрд. лева 4 млрд. са от Националната електрическа компания (НЕК), останалите към ТЕЦ "Марица изток 2" и отчасти общинската "Топлофикация София". Този дефицит ще бъде платен от крайните клиенти.

Затова от КНСБ настояват държавата да има енергийна стратегия в следващите години в сектора и какви конкретни стъпки трябва да бъдат направени.

Според Петров имало безпрецедентна атака от страна на работодателите към изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. "Да го сменят този директор на НЕК и нищо няма да се случи. Не е проблемът в човека", посочи той.

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият
Обновена

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият

Теменужка Петкова сезирала КЗК и КЕВР да проверяват има ли проблем на свободния пазар

Георги Петров алармира за проблеми в системата на топлофикациите, които са собственост на бизнесмена Христо Ковачки, където проблемите са съсредоточени в колективните трудови договори. КНСБ мислят да сезират европейски и международни институции за проблеми с неговите дружества. "Като е станал собственик на толкова много дружества, трябва да носи отговорност към хората", изтъкнаха от синдикалната организация.

Шефът на НФЕ отбеляза, че от 4 години имат увеличение на работните заплати между 8-10% годишно. Той очаква общите тенденции за 10% увеличение на заплатите да се запази и за хората, които работят в сферата на енергетиката.

Трябва да се гарантира стабилността и сигурността на доставките на електрическата енергия, посочи Антон Иванов, според когото следващите месеци ще бъдат ключови за пазара на електрическата енергия. Според Иванов липсва яснота как ще бъде осигурена енергийната защита на уязвимите групи от населението.

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета

Трябва да бъде предложена стратегия за енергийна защита на уязвимите групи от населението за обсъждане и да се върви по един планиран начин към извеждане на пазара на онези, които все още са на регулиран пазар, призова той.

"Не трябва да се прехвърлят неразумно тежести върху крайните потребители, а да се даде възможност всеки да си направи сметката и да знае какво го очаква", изтъкна Иванов.

Над 1 млн. души са енергийно бедните. Бизнесът трябва да забрави за новите соларни безумия. Ако се финансира нещо от държавата, трябва да финансира домакинствата за изграждане на панелни соларни инсталации на блоковете, за да бъде по-евтин токът, обясни Димитров.

"Ако това се направи за бедните, вече е устойчива помощ. Има решения, които никой не обсъжда", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Повече хора имат интерес от високите цени на тока, установили АИКБ

Повече хора имат интерес от високите цени на тока, установили АИКБ

Пазар "Ден напред" определя цените, заяви Румен Радев от АИКБ