Премиерът Гълъб Донев се срещна с представители на ръководството на "Лукойл", информират от правителствената пресслужба.

От страна на "Лукойл" бяха дадени гаранции за обезпечаване на вътрешното потребление на горива в България. Също така компанията пое и ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас.

По време на срещата бе дискутиран и процесът по технологична подготовка на рафинерията за диверсификация на доставките на суров петрол. Лукойл посочи, че още през март има намерение да стартира работата с неруски петрол.

В тази връзка министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис - Бургас, което за България ще бъде допълнителна гаранция за сигурност и възможност страната ни да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.

В срещата взеха участие също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Глобяват „Лукойл“ с 67 771 454 лв. за ценова преса

Глобяват „Лукойл“ с 67 771 454 лв. за ценова преса

КЗК заявява, че докато е проучвала през 2021 и 2022 г. „Лукойл-България“ се е коригирала