Авансов данък в размер на 90 милиона лева са превдени от "Лукойл" в държавния бюджет на България. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, цитиран от БНР.

По думите му 73 милиона са по регламента за свръхпечалбите а останалите - от данък общ доход.

Алексиев отбеляза, че през миналата седмица Надзорния съвет на компанията е взел решение да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България. Оттук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си в България, посочи той.

Хазната получава 100 млн. от "Лукойл" до края на седмицата

Хазната получава 100 млн. от "Лукойл" до края на седмицата

Къде да бъде пласирана остатъчната продукция?

"Тези 90 милиона, като размер и като сума, са повече от данъците, които 20 години назад "Лукойл" е платил до момента на държавата. Може би виждате, че към момента горивата, например А-95 е от порядъка на 2,70 - тоест, от месец август, откакто започна работата на служебното правителство, до момента горивата са спаднали с около 60-70 стотинки. От една страна мислим, че "Лукойл" трябва да плаща всички данъци в България, от друга страна обаче ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Тоест, трябва да се работи и в двете посоки - държавата да получава както данъците си тук от "Лукойл", така и цените на горивата да вървят още надолу. Това е наша приоритетна политика", обясни Христо Алексиев.

„Лукойл“ ще ограничи дейността си, но не се е отказал от България

„Лукойл“ ще ограничи дейността си, но не се е отказал от България

Плановете за прехвърляне на икономическите дейности в България от 1 януари 2023 г. ще бъдат изпълнени

Запитан какво следва, ако парламентът приеме решение държавата да може да поема контрол върху петролните рафинерии, той коментира: "Това не е толкова лесен въпрос. За да поеме държавата това управление, са нужни много сериозни ресурси, защото не е само преработването на суров нефт в самата рафинерия. Това е логистика, свързана със снабдяване, дистрибуция. Вие видяхте държавата какво направи с държавната компания по отношение на горивата - две години нямаше никакви резултати и тя беше закрита от служебното правителство. Така че, не е въпросът в оперативния контрол, въпросът е дали държавата има ресурса да осъществява такъв контрол".

Три енергийни асоциации виждат рискове от намесата на държавата в сектора

Три енергийни асоциации виждат рискове от намесата на държавата в сектора

Настояват за равнопоставеност при отчитане на спецификата

Алексиев присъства днес на представянето на функционалностите на BULATSA - Flight information portal, в сградата на държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). Информация за изказването му беше разпространена от Министерството на транспорта и съобщенията. "Във връзка с европейския регламент за облагане на свърхпечалбите и като корпоративен данък, очакванията ми са в следващата година "Лукойл" да плати данъци в размер на около 600 млн. лв." обясни той.

По време на спредставянето транспортният министър поздрави РВД за новата система за полетна информация. "Тази система ще гарантира по-високо ниво на безопасност и сигурност на въздушното движение", отбеляза той. По думите на Алексиев новият портал няма аналог в света.

Според генералния директор на РВД Георги Пеев системата е достъпна и е насочена към различните авиационни потребители, като авиокомпании, ползватели на малки самолети, летища, както и граждани. Тя е напълно безплатна и дава възможност полетите да се планират правилно, както и да се изпълняват безопасно и ефективно. "За нас безопасността е на първо място, когато обслужваме въздушното движение", допълни Пеев.

В портала е събрана цялата аеронавигационна информация за въздушното движение в реално време, детайли за конкретен полет, метеорологични данни и други. Има два варианта за достъп, като базовият се предоставя на всички потребители, а разширеният - на авиокомпании, летищни и авиационни оператори, авиационни организации и авиационен персонал със съответните свидетелства за правоспособност.