Деветият пакет от санкции, приет от ЕС, може да ограничи работата на рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България.

Изявлението пред държавната агенция ТАСС прави един от мениджърите на компанията Илшат Шарафутдинов. "В момента анализираме ситуацията и провеждаме консултации", казва той.

По-рано БНР съобщи, че поради новите санкции българската рафинерия на "Лукойл" ще запази възможността да продава петролни продукти, произведени в България за Украйна, докато продажбите за ЕС и трети страни ще бъдат забранени. Именно износът бе поставен преди месец като условие рафинерията да продължи да работи.

България може да изнася нефтопродукти от руски петрол само в Украйна

България може да изнася нефтопродукти от руски петрол само в Украйна

Това е разпоредено в деветия пакет от санкции срещу Русия

Сред продуктите, разрешени за износ в Украйна, са авиационен бензин и различни видове парафин, масло, тежко гориво и други. За България износът на тези горива е разрешен поради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда.

Окончателното решение за износа на петролни продукти ще трябва да бъде взето от българските власти, пише агенцията, като и припомня решението на българското правителство, което даде три месеца отстрочка - 5 март 2023 г., в забраната за износ на петролни продукти за "Лукойл".

Приетото постановление засяга пряко дейността на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", заяви Шарафутдинов пред ТАСС. Той уточни, че решението на българското правителство позволява на рафинерията да продължи ефективната си работа и да работи с пълен капацитет поне до 5 март, след което, вероятно, ако износът на дизелово гориво бъде забранен, а капацитетът на предприятието ще бъде намален. Но при износа на мазут и авиационно гориво той ще продължи.

След това Шарафутдинов потвърждава плановете за прехвърляне на икономическите дейности на дружеството, включително данъчните плащания, в България, като отбеляза, че макроикономическите условия и решението на правителството за износ на петролни продукти позволяват на дружеството да работи пълноценно и плановете за прехвърляне на икономическите му дейности в България от 1 януари 2023 г. ще бъдат изпълнени.

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

Комисията води "конструктивни разговори" със служебното правителство