Пълното въздействие на санкциите към руския петрол ще влезе в сила от май, информира Агенция Ройтерс. Това съобщи днес Международната агенция по енергетика (МАЕ).

И все пак по-ниското търсене на фона на скока на COVID-19 в Китай, увеличаването на производството от производителите от ОПЕК+ и извън него, заедно с най-голямото използване някога от аварийно съхранение на петрол от Съединените щати и техните съюзници, членове на МАЕ, трябва да предотвратят всеки остър дефицит, се казва в доклада.

"Засега приемаме, че загубите ще нараснат до средно 1,5 милиона барела на ден за месеца, тъй като руските рафинерии намаляват производството си още повече и купувачите се отдръпват", съобщи базираната в Париж агенция в месечния си доклад за петрола.

ОАЕ: Световният пазар се нуждае от руския петрол

ОАЕ: Световният пазар се нуждае от руския петрол

Няма производител в света, който може да замести руската продукция

"От май нататък близо 3 милиона барела на ден могат да останат извън пазара, тъй като влиза в сила пълното въздействие на разширяващото се доброволно ембарго, водено от клиенти, върху Москва.

Руското затваряне протича по-бавно, отколкото МАЕ прогнозира миналия месец, когато видя загубата от 3 милиона барела на ден, която влиза в сила от април.

Блокадите за предотвратяване на разпространението на коронавирус в Китай, заедно с по-ниското от прогнозираното търсене през първото тримесечие, особено от Съединените щати, накараха МАЕ да понижи прогнозата си за глобално търсене на петрол за годината с 260 000 барела на ден.

ОПЕК предупреди ЕС: Руският петрол няма алтернатива

ОПЕК предупреди ЕС: Руският петрол няма алтернатива

Европейската комисия изготвя предложения за евентуално налагане на ембарго върху руския петрол