Не е възможно да замени потенциалната загуба на руски петрол. За това предупредиха в понеделник от  Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Европейския съюз (ЕС), съобщи "Ройтерс".

Настоящите и бъдещите санкции срещу Русия могат да създадат един от най-тежките сътресения в доставките на петрол досега и би било невъзможно да се заменят тези обеми.

Това заяви Мохамад Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК на среща в понеделник с представители на ЕС, според копие от речта му.

ЕС готви забрана за вноса на руски петрол

ЕС готви забрана за вноса на руски петрол

Евентуалното ембарго ще е включено в следващия пакет санкции срещу Русия

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) изготвя предложения за евентуално налагане на ембарго върху руския петрол. Това обяви в Люксембург ирландският външен министър Саймън Ковъни.

По негови думи то може да влезе в следващия пакет санкции. Все още обаче нищо не е уговорено.

От своя страна неговите нидерландски и литовски колега също потвърдиха, че Европейската комисия търси начини да се насочи към руския петрол, който съставлява около една четвърт от вноса на суровината в ЕС, като средство за оказване на натиск върху Русия.

Евентуалното петролно ембарго обаче зависи както от техническите детайли на обхвата и времето за поетапно въвеждане на подобен ход, така и от подкрепата на 27-те държави членки на ЕС, чиято енергийна зависимост варира значително.

"Ройтерс" отбелязва, че страни като България почти изцяло зависят от руския петрол, а Унгария вече предупреди, че няма да подкрепи забраната за внос на руски петрол.

БиБиСи: Доколко светът зависи от Русия за петрол и газ?

БиБиСи: Доколко светът зависи от Русия за петрол и газ?

За следващата зима - може да се отварят въглищните централи

Позицията на Германия като най-голямата икономика в ЕС ще бъде от решаващо значение.