Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба срещу увеличението цената на топлинната енергия в Административния съд в София. Жалбата бе внесена заедно с неправителствени организации за защита правата на потребителите.

Според Манолова решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 7 април е незаконосъобразно, тъй като съществено е нарушена процедурата при неговото произнасяне. Не е имало обществено обсъждане и на практика дружествата не са поискали подобно увеличение на цената на предоставяната от тях услуга.

Припомняме, че с решението на енергийния регулатор бе повишена цената на топлинната енергия със средно 23%.

Жалбата е придружена и от становище на изпълнителния директор на "Топлофикация-Перник", в която се посочва, че подобно повишение не е в интерес на топлофикациите, тъй като ще последва отказ от услугата.

КЕВР не чу гражданите - парното скача най-малко с 18%

КЕВР не чу гражданите - парното скача най-малко с 18%

Най-голямо е увеличението в Плевен - 37,40%

В столицата проблемът обаче е друг. Мая Манолова коментира: "При 440 хиляди домакинства, които са роби на "Топлофикация", тоест по никакъв начин не могат да се откажат от нейните услуги, хората се възмущават и са гневни и се вбесяват, защото не ползват парно, в същото време плащат сградна инсталация".

По думите й заради необоснованите увеличение на цената на парното тази такса сградна инсталация нараства непрекъснато.

"От една страна КЕВР вдига цената, от друга страна одобрява всякакви разходи, включително луксозни на енергийното дружество - те си увеличават заплатите - тази година с четири милиона, наемат адвокатски кантори тази година за 3 млн. лв. и всичко това е със съгласието на регулатора", не скри възмущението си омбудсманът.

"Хората остават с впечатлението, че "Топлофикация" и вертолети да си купи - този разход ще бъде одобрен от регулатора", коментира още тя.

През есента КЕВР може и да намалят цените на парното

През есента КЕВР може и да намалят цените на парното

Председателя на КЕВР вижда тенденции, които се надява да създадат възможност за това

Омбудсманът заяви, че процедурата по повишаване цената на парното на практика е започнала още преди да е извършено повишението на цените на природния газ.

"КЕВР служебно увеличи цената на парното в интерес на енергийните дружества, без те да са инициирали тази процедура", каза още общественият защитник.

По думите на Манолова решението е без мотиви, неаргументирано, без съответен икономически анализ. Затова не може да бъде направена проверка как е извършено ценообразуването. Мая Манолова цитира данни на самия регулатор КЕВР, според които надвзетите само от софиянци суми за последните няколко години са между 11 млн. и 18 млн. лева.

От Федерацията на потребителите в България изчислиха, че надвзетите суми за всеки софиянец са средно по 78 лева.

"Регулаторът за пореден път не изпълнява своята функция да осигури баланс между интересите на енергийните дружества и потребителите и да постанови прозрачно ценообразуване", категорична бе Манолова.

Очакванията на омбудсмана са още в първите дни от работата на парламента да се проведе изслушване на представителите на КЕВР за шоковото поскъпване. Тя очаква също незабавно да се сформира парламентарната комисия за контрол на КЕВР.

"Решенията, които са произнесени в интерес на енергийните дружества, не са независими", каза още общественият защитник.

Манолова атакува цената на газа в съда

Манолова атакува цената на газа в съда

Омбудсманът и потребителски организации внесоха жалба

Мая Манолова заяви, че очаква от Административния съд в София да се произнесе в кратки срокове и по двете жалби - за цената на топлинната енергия и за цената на природния газ.

"Имаме известни притеснения относно това как ще бъде преценен интересът на потребителите затова и физическо лице се включва към жалбата. Добре е, че и прокуратурата се включва към обжалването", каза още тя.