Ние и сега внасяме електроенергия. Това заяви пред БНТ Мартин Владимиров, енергиен експерт.

В момента ние купуваме ток от въглищните централи, защото те работят заради субсидии, които можем да плащаме до 2025 г. Политиците за пореден път лъжат миньорите - те няма как да са конкурентни на пазара, изтъкна Владимиров. Според него централите ще фалират 2030 г.

Той се обяви за инвестиции в ПАВЕЦ Чаира. В момента рискуваме да загубим 6 милиарда евро, предупреди Владимиров. Тези средства могат да бъдат инвестирани в енергийна ефективност и др. Зависимостта на Европа от газ от Русия и спирането на доставките са причина за високата цената.

Справедливият преход е социален въпрос, каза Владимиров. Има решения, допълни той. Нови 2 блока в АЕЦ Козлодуй не са ни необходими, смята експертът. Те са скъпа инвестиция, по думите му.

Радослав Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Радослав Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Той призна, че страната внася, макар и не непрекъснато, електроенергия

Съхранението на енергия от ВЕИ е скъпо, посочи икономистът Георги Вулджев. И в момента сме в свръхпроизводство на ток от ВЕИ. Не можем в следващите години да закрием ТЕЦ-ове. Добре е в Европа поне за известно време да се запазят въглищните централи поне като резерва, по думите му.

2/3 от производството на турбини на ВЕИ зависи от Китай, стана ясно от коментара му. Неизбежно трябва да запазим Маришкия басейн поне до 2038 г., е мнението му. Всичко имало място в енергийния микс. Все още не сме на етап, в който да нямаме нужда от атомна енергетика, подчерта той. Да не разчитаме, че в близки години ще се появи някаква иновация, която ще ни реши проблемите, настоя още Вулджев.