От август месец насам България внася руски петрол на цена много над тавана от 60$ за барел. Това заяви в ефира на БиТиВи енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрация (ЦИД) Мартин Владимиров.

По думите му цената е варирала и е достигала до 85 долара за барел. Според него това е наляло над 490 милиона долара в бюджета на Русия.

Той посочи, че на 4 август 2023 г. Агенция "Митници" е изпратила писмо до Европейската комисия дали България може да внася руски петрол на цена над 60$ за барел. Отговорът от ЕК е бил положителен. Комисията обаче не е взела предвид факта, че България получава доставките на петрол по море.

Владимиров подчерта, че това е огромна пробойна в санкционния режим срещу Русия, от която България и Кремъл са се възползвали. Той подчерта, че това изключение важи вече повече от 4 месеца заради една неволна грешка.

Според него тепърва ще стане ясно с колко е била ощетена страната ни. Той посочи, че "Лукойл" е платил авансов данък от 400 млн. лв., но голяма част от средствата най-вероятно ще трябва да бъдат върнати на компанията.

Мартин Владимиров поясни, че дори и след санкциите "Лукойл" регистрира огромна печалба и захранва руската хазна.

ЦИД: "Лукойл" заобикаля санкциите на ЕС, над 1 млрд. евро от горива са отишли в Кремъл

ЦИД: "Лукойл" заобикаля санкциите на ЕС, над 1 млрд. евро от горива са отишли в Кремъл

"Лукойл" се възползва от пробойна в текста на дерогацията