Отчет за състоянието и дейността на електроразпределителните дружества даде след заседанието на Министерски съвет министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му след действията на правителството в рамките на 100 дни управление има директни компенсации за бизнес потребителите в размер на 1.4 млн. лв., а за ВиК-дружествата - 107 млн. лв. Погасен е заем от ЕК, който се е върнал чрез Министерство на финансите обратно в българската икономика и сме получили компенсации в размер на над 4 млрд. лв, което е над 5% от БВП.

Николов посочи, че в Европа средните разходи за ел. енергия са се повишили с 30%, въпреки това ЕРП продължават да работят. Всички приети компенсации за изплащане на бизнеса се изплащат и въпреки огромния обем средства няма индикация за грешка или неточно изплатена компенсация, коментира още министърът. Той бе категоричен, че разходите за заплати в ЕРП-ата се повишават - въпреки спекулации, хората остават на работните си места. Министърът на енергетиката коментира още, че проверките на ЕРП трябва да продължат при всеки случай на съмнение.

Има странни моменти в динамиката на цените на тока, но това следва да установят компетентните органи, каза той.

Газ не е продаван, напротив – купуван е, убеждава Николов

Газ не е продаван, напротив – купуван е, убеждава Николов

Енергийната система няма проблеми

Александър Николов коментира и дали ще има промяна в цената на акциза. По думите му трябва да се приеме първо рамката на ниво ЕС и след това ще има ефект в България.

Премиерът Кирил Петков пък добави, че се очаква от КЕВР цената на тока да не бъде повишена.

В Гранитната зала на Министерски съвет по-късно бе подписан меморандум между България и две американски компании, който регламентира сътрудничество между страните за изпълнение и проекти за производство на чиста енергия, алтернативни доставки на газ, зелена енергия, развитие на ядрената енергетиката. В подписването участваха директорите на две американски фирми, Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов.

Премиерът каза: Над 1 млрд. американски долара идват в зелена енергия, а сделката била факт, защото американските фирми изтъкнали, че виждат България без корупция и в която правилата се зачитат. Министър Николов подчерта, че това е голям мащаб за страната ни, който е резултат от усилията на целия кабинет. Изборът на МЕ е защото повечето данни, свързани с енергийния преход, са при нас. Партньорът ни потърси нас, за да може ефективно и прозрачно да се случват конкретни инвестиции, посочи той. Очакванията са в страната да има по-чиста енергия, на по-ниска цена и по-поносими социални разходи.

България предлага на ЕК общ план за инфлацията и горивата
Обновена

България предлага на ЕК общ план за инфлацията и горивата

Фокусът на заседанието на МС днес ще е върху високите цени у нас, анонсира Кирил Петков.