Синдикалните лидери и миньорите от комплекса "Марица-изток" отказаха да се срещнат с представителите на министерството на енергетиката, дошли, за да обсъдят Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора и дори изгониха заместник министърът на енергетиката Красимир Ненов. Това съобщи БНР.

Енергетиците настояват приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с месец. До края на месеца обаче документите трябва да бъдат предадени на Европейската комисия. По думите на синдикалният лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2" Деян Дяков в плановете трябва да бъдат заложени разкриването на конкретни предприятия с висока добавена стойност, които да създадат реални работни места.

Планираната за днес среща в Раднево, на която трябваше да се обсъди териториалния план за Стара Загора така и не се състоя. Миньорите посрещнаха с освирквания и призиви за оставка зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов. Енергетиците не пожелаха да го изслушат и заплашиха с нови протести.

Припомняме, че ден по-рано работниците в "Марица-изток" заплашиха с нови протести и пътни блокади в цялата страна, ако точката за териториалните планове за справедлив преход не отпадне от дневния ред на Министерски съвет. Министърът на финансите Асен Василев заяви на брифинг, че в крайна сметка точката ще отпадне от днвения ред, но ще бъде разгледана на извънредно заседание на 29.09.2023 г. 

По-рано този месец миньори и енергетици излязоха на национален протест срещу закриването на въглищните централи.

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Обсъждането на т.н. Зелен преход ще стане след като властта постигне съгласие със синдикатите

Красимир Ненов посочи, че териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищните централи и мините, а имат за цел да адресират ефектите от енергийния преход.

По думите му в България за момента нямаме актуализиран интегриран план в областта на енергетиката и климата, който да показва как в бъдеще ще се развиват мощностите и какъв ще е енергийният баланс. Той отхвърли твърденията, че средства по териториалните планове се отклонявани към определен кръг от фирми.

Внасянето на Териториалните планове за справедлив преход в ЕК до 30 септември е предпоставка същинските преговори по тях да започнат и да бъде наваксано пропуснатото време, така че да осигурим възможност регионите да се развиват по най-добрия начин за местните общности, изтъкна зам.-министър Ненов.