Миньорите от рудник "Оброчище" прекратиха стачката си, съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ). Това стана часове след като енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че правителството временно спира концесията и очаква концесионерът да изплати дължимите суми.

Трудовият спор в мина "Оброчище" беше решен днес, гласи съобщение на МЕ. Работниците и ръководството на рудника сключиха колективен трудов договор, според който работните заплати се увеличават със 158 лева.

Прокуратурата проверява инвестициите в мина "Оброчище"

Прокуратурата проверява инвестициите в мина "Оброчище"

Интересуват се дали има данни за извършено данъчно престъпление

Беше договорено и изплащането на ваучерите за храна до 25 число на месеца, а на работните заплати до края на месеца. Увеличава се коефициентът, който се начислява за прослужено време - от 0.6% на 0.8% от основната заплата. Възстановява се и фирменият транспорт.

Бяха договорени редица други социални придобивки за работниците от мина "Оброчище", свързани с медицинско обслужване, защита от уволнение, застраховки и други. Условията, включени в колективния трудов договор на практика са основните точки, които бяха залегнали в подписаното споразумение през март 2017 г.

Трима стачкуващи миньори в Оброчище са с влошено състояние

Трима стачкуващи миньори в Оброчище са с влошено състояние

Те са извадени на повърхността

В преговорите участваха омбудсманът Мая Манолова и представители на Министерството на енергетиката. От 3 април тази година 15 работници от мина "Оброчище" останаха под земята, отказвайки да излязат, докато не бъде сключен колективен трудов договор.

След тридневен престой под земята миньорите вече са излезли от галериите и са навън, уверяват от Министерството на енергетиката.