Прокуратурата в Добрич проверява мината за добив на манганова руда "Оброчище", съобщиха от държавното обвинение.

Инспекцията е започнала в понеделник, 5 юни, по лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Проверката е по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в "Оброчище".

Мината е отдадена на концесия и се стопанисва от "Евроманган" АД, със седалище село Църква, община Балчик, област Добрич.

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Временно прекратяват концесията на мина "Оброчище"

Заповед за това е издала министър Теменужка Петкова

Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура - Добрич Пламен Николов, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП се проверява дейността на концесионера "Евроманган" АД, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Проверяват съответствието на инвестициите, описани в докладите на концесионера до Министерство на икономиката и енергетика и действително направените такива.

Проверява се наличието на съответствие между обявената за добита обогатена манганова руда и продадената такава от дружеството концесионер. От прокуратурата се интересуват дали има данни за извършено данъчно престъпление.

Борисов се заема да помогне на миньорите от "Оброчище"

Борисов се заема да помогне на миньорите от "Оброчище"

Лично с концесионния договор и е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров

Проверява се спазването на трудовото законодателство и изпълнението на ангажиментите на концесионера по опазването на околната среда и водите.

До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на "Евроманган" АД по силата на договора за концесия. Проверката продължава.

Подготвят АЕЦ "Белене" за приватизация

Подготвят АЕЦ "Белене" за приватизация

Временно спират договора с концесионера на рудник "Оброчище"

Припомняме, тази сутрин енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че правителството временно спира концесията на мина "Оброчище" докато концесионерът изплати дължимите към бюджета и към работниците суми.