Временно се прекратява концесията за мина "Оброчище" поради установено нарушение. Заповед за това ще бъде връчена на ръководството на фирмата концесионер "Евроманган" от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. Самата заповед е на министър Теменужка Петкова.

Мотив за прекратяването е "неизплащане на концесионното възнаграждение", въз основа на който се спира действието на договора за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище "Оброчище - Северозападен участък".

През месец октомври Министерството на енергетиката е изпратило писмо до концесионера - "Евроманган" АД за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това, към 30-ти май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв.

Определя се 14 дневен срок за изплащане за задължението. Министър Петкова подчертава, че мината се наблюдава стриктно и независимо, че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.

Припомняме, след като миньори от мина "Оброчище" за пореден път в последните месеци стачкуват заради неспазване на колективния трудов договор от страна на концесионера, премиерът Бойко Борисов се ангажира с казуса и сигнализира включително и главния прокурор Сотир Цацаров.

Това е трети протест на миньорите в този рудник за последните два месеца. От 2002 е влязъл новият собственик на рудника, през 2015 година е първият смъртен случай в рудника. Работещите в мината получават минимална работна заплата. Не се изплащат допълнителните заплащания, които им се полагат. От Главна инспекция по труда са констатирали нарушения.

"Един от колегите пострада поради липса на материали за укрепване", разказаха миньори за инцидента на 26 май т.г. 

Днес в "Оброчище" освен енергийния заместник-министър се очаква да пристигне и националният омбудсман Мая Манолова. Нейното посещение няма да е първо в мината.