Проектът за изграждане на газопровод, който ще свързва газохранилището "Чирен" с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" в района на село Бутан, вече е обект с национално значение и национален обект. Решението за определянето му като такъв взе Министерсият съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

Целта на проекта е да се разшири капацитетът на "Чирен". Въпросният газопровод ще създаде техническа възможност за добив и нагнетяване на природен газ, съответстващи на повишените капацитети на съоръжението по нов маршрут.

Бъдещото трасе освен това ще даде повече сигурност на доставките на природен газ до и от "Чирен", тъй като той ще се пренася по още един маршрут.

Започна строителството за разширяване на надземната част на газохранилището в Чирен

Започна строителството за разширяване на надземната част на газохранилището в Чирен

Енергийният министър Румен Радев даде официалния старт на дейностите

С правителственото решение проектът ще се ползва с приоритетен статут на национално равнище. Освен това ще бъдат постигнати редица облекчения при провеждане на изискваните процедури по реда на Закона за държавната собственост, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи и други, се казва в прессъобщението.