400 млн. лв. за година загуби НЕК, ако КЕВР утвърди предложената промяна на цените от юли, прогнозира изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев по време на открито заседание за обсъждане на цените на парното и топлата вода от 1 юли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Той обясни, че се предвижда цените на НЕК да паднат с 10%.

Мнението на Петър Илиев е, че между 50 и 80 % са загубите на енергия на топлофикациите, което ги прави неефективни и носи загуби на населението.

“Не можем да признаем едно високоефективно производство на електрическа енергия и в същото време да изхвърляме над 80 % от топлинната енергия в атмосферата”, коментира Илиев. Това не било в услуга нито на потребителите, нито на топлофикациите.

Насърчаваме едно изхвърляне на топлинна енергия, като най-ниският процент е при “Топлофикация” София - 17%, като достига и до 46% и това е средногодишно, уточни шефът на НЕК.

По думите му, топлофикациите по принцип са създадени да предоставят една услуга на населението, която да е евтина и високоефективна.

Илиев призова да се сложи таван на технологичните разходи.

КЕВР предвижда цената на топлата вода и парното да поевтинее с между 4 и 16 % от 1 юли. Това обаче не се хареса на дружествата, които възразиха срещу изчисленията на регулатора.
Топлофикациите смятат, че разходите им са занижени и няма да имат средства за поддръжка.

На 9 юни ще се проведе обществено обсъждане, в което ще могат да вземат участие граждани и граждански организации.

Илина Стефанова от ЕВН изтъкна, че предложението им за 55 лв. надбавка е намалено от комисията със 17 лв., т.е. става 38 лв. Това давало противоречив сигнал към едно от най-ефективните топлофикационни дружества.

По думите й, ниската цена води до нарушаване баланса между различните категории потребители. Дружеството имало сериозни стратегически планове, затова и ЕВН отправи апел да се преразгледат предложенията им.

Йордан Василев от плевенската “Топлофикация” подчерта, че дружеството е реализирало загуба за над 7,8 млн. лв. за 2015 г. Оттам възразиха, че са им орязани разходи за ремонт с над 3,5 млн. лв.

През април основната им инсталация претърпяла авария и в момента е на ремонт. От “Топлофикация” - Плевен искат да бъдат включени и разходите за небаланс на електрическата енергия.

Основните притеснения за “Топлофикация” - Бургас са свързани с непризнаване на голяма част от разходите за ремонти, както и непризнаване на разходите по небаланса, които са отразени в доклада.

От “Веолия Енерджи Варна" също не са съгласни с предложените цени. Не били признати  около 1,6 млн. лв. разходи, които били нужни за нормалното функциониране на дружеството. При непризнаване на тези разходи, ще сме на загуба отново, предупреди Благовест Начев, уточнявайки, че загубата ще е два пъти по-голяма от миналата година. Възраженията му са свързани и с непризнати разходи за закупване на въглеродни емисии и непризнаване на невзетите вземания, които компанията постоянно търпи.

Начев поиска среща с комисията по отношение на цената на електроенергията, тъй като цената на “Веолия” е с пъти повече намалена, спрямо другите дружества.

Смятаме, че неоснователно е намален делът на разходите за ремонт, възрази и изпълнителният директор на плевенската топлофикация -Иван Спасов. Той възрази срещу корекцията на разходите за материали за текуща дейност и изтъкна, че недоумява защо не са зачетени т.нар. “други разходи”.