Това, което се стовари върху "Булгаргаз", е шокиращо. С тези думи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов коментира пред bTV действията на ДАНС и полицията, които в петък влязоха на проверка в газовия доставчик.

Той поясни, че проверките текат от няколко седмици и от "Булгаргаз" отговарят на всички въпроси, които им поставят от другите институции.

Павлов подчерта, че няма компания, на която да е отказан природен газ. Той посочи, че откакто през февруари 2015 г. дружеството се управлява от настоящото ръководство, неговите задължения са намалели от 325 млн. лв. и в момента такива няма. Относно финансовия резултат също имало положително развитие - от загуба в размер на 4,3 млн. лв. за 2021 г. "Булгаргаз" отчита рекордна печалба от над 99 млн. лв.

От едно съсипано дружество се превърнахме в лидер на пазара, обобщи Павлов.

Добрев: Новата власт работи, за да фалира "Булгаргаз"

Добрев: Новата власт работи, за да фалира "Булгаргаз"

Няколко посредници ще си разпределят газовия пазар в България, смята той

Според него причина за проверките е някакъв сигнал по който се работи.

По отношение на думите на енергийния министър Александър Николов, че "Булгаргаз" са имали възможност да получават газ от Азербайджан но сключени в последствие анекси са възпрепятствали тази възможност, Павлов посочи и, че в договора не е предвидена друга възможност за доставка освен интерконекторът, който все още не е изграден.

Той припомни, че още през 2017 г., когато е бил енергиен министър в първото служебно правителство на президента Румен Радев, е поискал смяна на ръководството от българска страна в смесената компания Ай Си Джи Би, в която 50% дял има и гръцката страна. От представителите на южната ни съседка обаче отказали тази смяна.

В момента действа временно споразумение с азербайджанската компания, което изтича на 30 юни и ако газовата връзка не е готова, ние няма да можем да получаваме газ, но ще трябва да го плащаме, предупреди шефът на "Булгаргаз".

Не са изисквани документи от МЕ за "Булгаргаз"

Не са изисквани документи от МЕ за "Булгаргаз"

Работи се да няма ценови шок

Той заяви, че изтеклите данни от договора с азерската компания са предизвикали безпокойство и те са реагирали "остро" чрез писмо.

Павлов поясни и че газ от хранилището "Чирен" се доставя за клиентите на "Булгаргаз" по договори, като някои количества се реализират и на борсата. Газовото дружество не можело да влияе на това как компаниите, купили газ по този начин, го реализират впоследствие и дали го изнасят. Павлов обаче увери, че "Булгаргаз" не изнася синьо гориво за северната ни съседка.

Относно цената на газа той посочи, че преди дни са внесли предложение за цени от февруари на регулирания пазар, които да са с 14% по-ниски от сегашните. Ако трябваше днес да внесем такова предложение, то ние бихме предложили синьото гориво да се понижи със 17%, посочи той.