Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена от 179,33 лв./MWh на природния газ за месец януари, която не включва акциз, пренос и ДДС. А промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г. няма да има.

КЕВР утвърди цената след като анализира внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" /IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната.

За януари "Булгаргаз" е сключил три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона след организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г.

Също така дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа.

Общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ "Чирен" в ценовия микс за януари.

Припомняме, че цената предложена от "Булгаргаз" днес бе 179,72 лв. /MWh, като КЕВР я намали до 179,33 лв./MWh, тъй като установи, че са включени неоснователно разходи за капацитет в размер на 1 252 349,25 лв. за доставка на количества природен газ до Виртуална търговска точка България.

Заедно с цената на природния газ КЕВР утвърди и прогнозни условно-постоянни разходи на "Булгаргаз" за 2023 г. за дейността обществена доставка. Утвърдена е и среднопретеглена норма на възвращаемост на капитала за регулаторен период 2023 г.

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Министерството на енергетиката изготвя Енергийна стратегия на България

9.656 млн. лева разходи за 2023 г. на дружеството не са признати, тъй като не са доказани и не са пряко свързани с лицензионната дейност. Това се превръща в допълнителен фактор за постигане на по-ниски цени.

Утвърдената цена от 179,33 лв./MWh е значително по-ниска от предложената прогнозна цена в първоначалното заявление на "Булгаргаз" в размер на 204,14 лв./MWh. Основните причини са намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на декември, както и значително по-ниския от планирания добив от газовото хранилище в Чирен поради мекото време.

Цена от 179,33 лв./MWh, или 91.69 EUR/MWh, осигурява ценово предимство, тъй като е значително по-благоприятна в сравнение с индексите на европейските газови пазари за доставки през януари, които са на нива от 118 EUR/MWh.

Припомняме, че КЕВР утвърди за декември цена на природния газ в размер на 146,09 лв./MWh. Тоест синьото гориво поскъпва с 23% от януари.

Природният газ поскъпва с близо 19% до 146,09 лв./MWh

Природният газ поскъпва с близо 19% до 146,09 лв./MWh

КЕВР утвърди цената на газа за декември