Минути след приключване на заседанието на КЕВР националният обществен защитник заяви: "Според мен би било нормално представители на енергийните дружества да представят своите аргументи в присъствието на граждански организации, на институциите, да има диалог".

Единствените мерки на КЕВР срещу задлъжнялостта на топлофикациите е поскъпване на цената на парното, която за 3 години в София - от юли 2016 г., се е повишила с повече от 50%.

"Цената, която в момента се предлага за парното, е исторически най-високата. Аз твърдя, че това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени", заяви Манолова.

Още по-високи цени на тока и парното искат дружествата
Обновена

Още по-високи цени на тока и парното искат дружествата

Шефът на КЕВР уверява, че поскъпването от 1 юли ще е в рамките на инфлацията

Тя посочи, че хората не могат да плащат исканите от топлофикациите сметки, защото са много високи и защото са много нечестни. "Хората нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените", аргументира позицията си омбудсманът.

На днешното заседание в КЕВР е имало искане за повишаване на работните заплати в топлофикациите.

"Като омбудсман подкрепям повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати, а финансовото състояние на топлофикациите става все по-тревожно", каза Манолова.

По думите й в "Топлофикация София" натрупаната загуба достига близо 600 млн. лв

Манолова дава на Финансовия контрол делата на "Топлофикация - София"

Манолова дава на Финансовия контрол делата на "Топлофикация - София"

Топлофикация печели много добре на гърба на столичани чрез хонорари на юристи, заяви омбудсманът

Мая Манолова се обяви срещу начина, по който в Комисията за енергийно и водно регулиране бяха обсъдени исканите по-високи цени на тока и парното от 1 юли 2019 г.

Тя се опасява, че поскъпването ще стане реално след свършен факт, тъй като от електро-разпределителните дружества и топлофикациите вече ще са изразили своите позиции, без да са чули възраженията на гражданите.

Според гражданските експерти, петъчното заседание ще е безсмислено, тъй като остава открит въпроса дали докладите на КЕВР ще бъдат коригирани след становищата на енергийните дружества.

Според Манолова, абсолютно сбъркана е и процедурата, тъй като КЕВР първо обсъжда цената на парното, на топлата вода и на тока, а едва след това ще се заеме с цената на природния газ.

Нейното обяснение е, че евентуалната причина е предложението на "Булгаргаз" за намаляване на цената на природния газ. Предложеното намаление е незначително - с 10 ст., но искането на топлоенергийните дружества е за увеличение. Парното се влияе много от цената на това газта, а исканото увеличение на парното е до 17%", заяви Манолова.

Запазва се порочната тенденция, когато се повишава цената на природния газ, да се повишава и цената на парното, а когато цената на природния газ пада, цената на парното се вдига.

"Отбелязва се намаляване на произвежданото количество топлинна енергия, увеличаване на технологичните загуби, неизпълнение на ремонтните програми, нарастване на дела на разходите в себестойността на произведените количества топлинна енергия", цитира Манолова и поясни, че тези данни са останали без коментар.