Представителите на топлофикациите и на електропроизводителите обясниха колко са недоволни от предложенията за поскъпване с 4.5% и съответно - 3.5% на предлаганите от тях продукти по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНТ.

Поскъпването на енергийните ресурси от 1 юли обсъдиха членовете на КЕВР с представители на някои топлофикации и енергопроизводители.

Новите цени на тока – добри и лоши новини

Новите цени на тока – добри и лоши новини

Teпъpвa пpeдcтoи oбщecтвeнoтo oбcъждaнe...

По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов искането за по-високи цени на тока са такива, че ако той го изпълни, тогава цената на тока трябва да нарасне между 50 до 60%. Той заяви, че КЕВР няма да допусне това и поясни, че очаква цената на тока да бъде в рамките на инфлацията между април 2018 и април 2020 г. инфлацията е 3.7%, предложенията на комисията се ограничават до 3.5%.

Омбудсманът срещу исторически най-високата цена на парното

Омбудсманът срещу исторически най-високата цена на парното

В "Топлофикация София" натрупаната загуба достига близо 600 млн. лв.

От АЕЦ-Козлодуй заявиха, че не могат да изпълнят исканите от тях доставки за бита, както и за регулирания пазар. От НЕК заявиха, че цените на тока, които КЕВР е определил, са изключително ниски и не са съгласни с тях.

Според Мартин Тафров, ръководител управление "АЕЦ Козлодуй" атомната електроцентрала има техническа невъзможност да изпълни заявките на обществения доставчик, да изпълни ангажимента си към по делото "БЕХ - Електрисити" и същевременно да осигури енергия и за свободния пазар.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев смята, че за пореден път се прави една псевдсоциална програма.

КНСБ настоява за отделен регулатор за водата

КНСБ настоява за отделен регулатор за водата

Пламен Димитров иска 15% увеличение на заплатите и ваучери за социално слабите

На обсъждането нямаше представители на ТЕЦ-овете с поискани най-високи цени - Разград - 17 % и Габрово с над 12%. Техните колеги бяха несъгласни с почти всички заключения на регулатора - от орязване на планове им за ремонти до цените за купуване на въглеродни емисии.

Кремен Георгиев, изпълнителен директор "Топлофикация" - София заяви, че разходите за ремонт на предприятието са намалени наполовина. "Мисля, че на практика, обосновката, която сме дали по пера за необходимите ремонти, без които дружеството няма да може да осигури производство през зимните месеци са дадени в нашето становище - мисля, че трябва да се вземат предвид", каза Георгиев.

Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Враца възразява срещу намалените разходи за ремонт. Той възразява и срещу намалените емисии за количества въглероден окис и респективно намалените разходи за закупуване на тези емисии. От ТЕЦ-Враца оспорват и новата цена за достъп, която, по думите на Михайлов, трябва да заплащат.

В петък предстои обществено обсъждане на новите цени на тока и на парното, когато и гражданските организации ще се включат в дискусията.