КНСБ настоява за отделен регулатор за водата. Това заяви на пресконференция лидерът на конфедерацията Пламен Димитров.

Той е категоричен, че трябва до 2021 година да се увеличат с 15% заплатите на работещите в сектора.

КНСБ смята, че трябва да се търси допълнително финансиране на сектора без да се увеличава цената на водата.

КНСБ и синдикат "Водоснабдител" настояват още държавата да поеме част от сметките на социално слабите чрез "водни ваучери".

Според Димитров ваучерите за вода могат да бъдат предвидени още в бюджета за следващата година.

"Според Световната здравна организация на човек са му нужни най-малко 50-100 литра на ден, тоест до 3 куб. м на месец. Ако допуснем, че 500 000 домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лв. за подпомагане на нуждаещите се", допълни Димитров.

По думите му тези средства ще останат във водните дружества и ще се използват за увеличение на заплатите на работещите в сектора.

По данни на синдикат "Водоснабдител" средната брутна работна заплата в сектор ВиК е 855 лева към 31 март тази година, или с около 40 % по-ниска от средната за страната.

Отчита се обаче, че в дружествата вече няма ВиК инженери. Те са около 1 % от всички заети, а в част от компаниите или нямат нито един ВиК инженер, или имат само по един такъв.

Според данните броят на работещите на минимална работна заплата значително се увеличава и достига близо 20 % от работниците и служителите в сектора. Изравняват се заплатите на нискоквалифицираните и висококвалифицираните работници и служители. Има ВиК дружества, където 2/3 от работещите са на минимална работна заплата, сочат данните на националния синдикат.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че картината е тревожна и трябва да се промени. Затова искат увеличение с поне 15% на заплатите до края на регулаторния период (за следващите три години вкл. и тази).

Според председателя на синдикат "Водоснабдител" Треперушка Младенова другите резерви са намаляване на ДДС върху водата до 10 на сто и политическо решение, което да остави в дружествата половината от отчисленията за такса водовземане.

Ако тези мерки се реализират, в компаниите ще влязат около 120 млн. лв., което ще позволи да не се увеличава значително цената на водата, пресметна Димитров.

В сектора зрее напрежение, предупреди Младенова. В момента из дружествата тече подписка, инициирана от синдикат "Водоснабдител", в която над 50% от хората изразяват готовност за протести, ако не се вдигнат възнагражденията им.

Според шефа на КЕВР Иван Иванов има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите. Той отбеляза, че е нужно допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата.

Той подкрепи идеите на КНСБ за водни ваучери и за разделяне на оператора на воден и енергиен, но с уговорката, че това може да направи Народното събрание.

Зам.-министър по регионалното развитие Николай Нанков също застана зад идеята за водни ваучери и заяви, че до края на годината законът за ВиК трябва да бъде внесен в Народното събрание.

"Той не е панацея, но решава много от проблемите в сектора", подчерта Нанков.