За съжаление отговорите на въпроси, зададени през 2016 година, се разминават с официална информация от други официални документи, изходящи от дружество Топлофикация. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на пресконференция

Според Топлофикация през 2015 година са заведени общо 28 832 дела, но според Годишния счетоводен отчет за 2015 година делата са общо 27 313. За този период са събрани суми в размер на 22 972 145 лева. Заповедите за дела са 17 555.

От Топлофикация вече няма да водят дела за малки суми

От Топлофикация вече няма да водят дела за малки суми

Съдят потребителите за дължимост над 560 лева

Присъдените юристконсултски възнаграждения са 4 232 000, което е наполовина в сравнение с това, което е поискано през 2015 година, коментира Мая Манолова.

През 2016 дружеството има присъдени 10 224 юристконсултки възнаграждения, а сумата през 2017 година е близо 12 000.

Манолова: "Топлофикация" събира 15 млн. лв. с дела за стотинки

Манолова: "Топлофикация" събира 15 млн. лв. с дела за стотинки

Дружеството плаща огромни суми на адвокатски кантори

Разминаване има и при информацията за броя на юристконсултите, работили в дружеството през 2015 година. Отговорът на Топлофикация е 19, но според доклад на Държавната агенция за държавна и финансова инспекция в Топлофикация са работили средно по 54 души, като в Правната дирекция са били 67 души. Възнагражденията са общо 6 5769.75 лева.

Дружеството е сключило 8 договора с адвокатски кантори за защита по правни дела. Тези възнаграждения влизат в цената на парното и се плащат от всички столичани, акцентира Манолова.

Загубата на дружеството през 2015 година е 59 млн. лева. По данни от Бизнес план 2019 с решение на СОС от 31 януари тази година предстои увеличение на заплатите с 19%.

Манолова иска "Топлофикация - София" да информира хората как се харчат парите им

Манолова иска "Топлофикация - София" да информира хората как се харчат парите им

Според нея от дружеството смятат, че са недосегаеми

Топлофикация печели много добре на гърба на столичани чрез хонорари на юристи. Топлофикация работи много добре като една правна кантора. Към момента загубата на дружеството е 32 млн. лева. Омбудсманът ще поиска по официален ред отново същата информация за следващите три години, както и проверка на делата на Топлофикация срещу столичани от Държавната агенция за финансова инспекция.

Въпреки че беше отменена формулата на сградна инсталация, на гражданите ще бъдат начислени сметки и е възможно те да потърсят правата си. Затова Манолова призова министър Теменужка Петкова да направи справедливо предложение за всички граждани, които ползват парно в страната.

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

Недовършени битки остават