От 1 юли тази година цените на тока за бита да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега. Това предвижда нова наредба, съобщи БНР.

Тя се въвежда във връзка с бъдещата либерализация на пазара на тока за бита частично от това лято и пълно от 2026 година, както и приемането на промяната в Закона за енергетиката.

Предстои да се изяснява как и на каква база ще се определят тези цени.

В същото време три електроснабдителни дружества - "Електрохолд", EVN и "Енерго про", ще трябва да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените доста варират. Затова е предвиден механизъм за компенсация. Ако цената на свободния пазар е по-висока от определената за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система. В обратния случай, ако токът на борсата е по-евтин, трите енергодружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд. От Комисията за енергийно и водно смятат, че по този начин ще се избегнат социални сътресения, като се осигури по-плавен преход от регулирани към пазарни цени на тока. Още повече че определената базисна цена ще важи за всички битови потребители, а не само за енергийно или социално бедните.

Засега този механизъм е заложен само за преходния период от година и половина, като този срок може да бъде удължен с промяна в закона.

От регулатора припомнят, че освен стойността на енергията, крайната цена на тока включва и тарифи за пренос и разпределение. На този етап потребителите не би трябвало да променят нищо, а новият начин за определяне на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и досега, електроразпределителните дружества.

Синдикат предупреждава за социално напрежение при отвързани цени на тока за бита

Синдикат предупреждава за социално напрежение при отвързани цени на тока за бита

Искат отделен Закон за пазара на дребно