КНСБ предупреждава за социално недоволство, ако се освободят цените на електрическата енергия за бита от началото на 2025 г. или т.нар. преминаване на битовите потребители на свободния пазар. Това се посочва в становище на синдикалната организация по законопроекта за ЗИД на Закона за енергетиката.

Премахването на регулираните цени за битовите потребители до 31.12.2025 г. или по-рано като подход е крайно негативен и ще създаде тежки социални проблеми както поради невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия, така и поради самата организация на плавен преход, която трябва да се случи в рамките на две години, се казва в позицията на КНСБ. Отделно от синдиката посочват и че публикуваният за обществено обсъждане законопроект въвежда нови по-тежки условия за работа на въглищните централи, като не предвижда възможности за търсене на дерогации или работа при условията на стратегически резерви. При този подход въглищните централи ще преустановят работа дори преди 2030 г.

Според КНСБ "въпросите за пазара на дребно, разпределение и потребление при крайни клиенти следва да бъдат разгледани в специален закон, така че да се постигне заявената цел за "достъпни и прозрачни цени и разходи за енергия за потребителите". Освен това не е отразено приложена връзката между клиент и енергийно бедно домакинство.

Нужно е да се направи връзка със социалното законодателство в преходни и заключителни разпоредби, като се позволи енергийно бедните домакинства и уязвими клиенти да бъдат обект на специални схеми за компенсиране при свободен пазар.

КЕВР очаква рязък скок в цените на тока заради промените в Закона за енергетиката

КЕВР очаква рязък скок в цените на тока заради промените в Закона за енергетиката

Без допълнителен финансов ресурс във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Също така според КНСБ Трябва да се регламентира кой фонд и как, с енергия закупена откъде (дали на свободен пазар или от местен източник с ниска цена - например АЕЦ Козлодуй), ще компенсира конкретно енергийно бедните домакинства.

За компенсации на всички клиенти да се прилагат отстъпки от сметката според доходното им състояние за основно жилище само за определено адекватно количество енергия в отоплителен или охладителна сезон и друго количество в преходен сезон. Най-добре е схемите за подпомагане да се разработват от специален, нарочен за тази цел, компетентен орган със социални функции.

Като цяло синдикатът иска да бъде разработена Стратегия или Програма за намаляване на енергийна бедност в България.

Припомняме, отрицателно становище по законопроекта изказа освен КЕВР и омбудсманът Диана Ковачева

Битът да купува ток от свободния пазар от 2026 г. предлага МЕ

Битът да купува ток от свободния пазар от 2026 г. предлага МЕ

Предлага се и дефиниция за енергийна бедност

Синдикатът отправя и редица други препоръки и забележки в становището си, изпратено до министър-председателя на Република България Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев.