Всички битови потребители трябва да започнат да купуват ток от свободния пазар от 2026-та. Това се предвижда в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, публикуван за обществено обсъждане от Министерство на енергетиката.

Проектът въвежда разпоредбите на Директива 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 относно общите правила на вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

В съответствие с регламента, допускащ спешна намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в период на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

Припомняме, че омбудсманът не веднъж е настоявала за предоговаряне на сроковете за либерализацията на пазара за ток на домакинствата. Според нея крайната дата към момента, 31 декември 2025 г, но тя не е реалистичнаСпоред Ковачева либерализацията на пазара на ток за бита е трудна реформа и при нея трябва да се отчита социалната и енергийната политика.

Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата за целите на либерализацията на пазара и приоритетно третиране на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност.