Депутатите подхванаха на първо четене промените в Закона за енергетиката.

Левите ще се въздържат в гласуването и искат да се изчистят недостатъците в предложенията. БСП са притеснени, че малките и микропредприятия не са интерес за търговците на енергия.

Със закона за енергетиката те трябва да излязат на свободния пазар. Таско Ерменков се притеснява, че те ще са обречени на фалит. Затова иска между двете четения на тези потребители да се гарантира либерализация. Трябва да намерим онзи модел, който ще ни гарантира либерализацията, посочи червеният депутат.

Малките фирми излизат на свободния пазар на ток от 1 октомври

Малките фирми излизат на свободния пазар на ток от 1 октомври

На регулирания пазар ще останат само домакинствата

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че неговото притеснение е, че управляващите ще бягат от отговорността си и обществото няма да разбере какво правят. Имаме сериозни притеснения, посочи той. Трябвало да се покаже на хората как да преминат на свободния пазар.

Иначе ДПС ще подкрепи либерализацията на енергийния пазар.

Според Валентин Николов от ГЕРБ от първи юни догодина трябва да имаме готов модел на либерализирания пазар на електроенергия. Ние между първо и второ четене имаме предложения, изтъкна той. Мислело се как да се защитят малките и микробизнеси, които трябва да излязат на свободния пазар. Хората са подготвени психически за промяната, убеден е герберът.

Домакинствата избират свободно доставчик на електроенергия след 2020 г.

Домакинствата избират свободно доставчик на електроенергия след 2020 г.

По думите на министър Петкова това няма да доведе до увеличение на цените за бита