От ЧЕЗ Разпределение призовават клиентите си ефективно да използват електроуредите. Това може да предотврати евентуални повреди и да намали сметките за електроенергия.

Потреблението на електроенергия обичайно се повишава през летния сезон. Използвана енергия през първата седмица от август (1 024 MW) е с 6% повече спрямо последната седмица на юли (1 086 MW).

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че при покупката на електроуред е важно да обърнат внимание и на неговия енергиен клас. По-високата цена на уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплаща благодарение на по-ниския разход.

В сезона на отпуските от доставчика на ток съветват клиентите при по-дълго отсъствие от дома си да изключват уредите от електрическите контакти. Така ще намалят разхода на енергия, което освен до по-ниски сметки води и до предотвратяване на възможни повреди като тези от летни гръмотевични бури.

На сайта на дружеството са предложени съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията, както и информация за потреблението на най-често използваните електрически уреди.