Напоследък се наблюдава по-голяма честота на опасните метеорологични явления. Това заяви пред Нова телевизия метеорологът Анастасия Стойчева.

Според Стойчева повечето краткотрайни валежи през лятото са съпроводени с гръмотевична дейност. По думите ѝ гръмотевичните бури винаги са опасно явление. Бурите били най-опасни в планинските райони.

Метеорологът призова хората да се съобразяват с прогнозите за времето и да не омаловажат природните стихии.

Старите сгради нямали добра защита от мълнии

Старите сгради нямали добра защита от мълнии

Гръмоотводът на един блок струвал 2 000 лв.

Припомняме, по-рано днес експертът по мълниезащита от Камарата на инжерерите инж. Христомир Иванов също заяви, че през последните години гръмотевичната активност се е увеличила от 3 до 6 пъти в световен мащаб.

Карта показва всяка светкавица в света в реално време

Карта показва всяка светкавица в света в реално време

Всяка мълния се записва в архив

Експертът по мълниезащита Радослав Калчев коментира действията, които трябва да предприемем в случай, че сме застигнати от гръмотевична буря на отрито.

"Всичко, което е по-високо от нивото на земята, привлича мълнии", обясни Калчев и допълни, че в такива ситуации хората трябва да избягват близостта до дърветата, защото те са силен проводник на електричество.

По думите му в подобни моменти хората могат да се крият в автомобилите си. В автомобилите било безопасно, защото купето на колата е изолирана спрямо почвата от гумите и не може да протече ток.

Припомняме и че през последните дни няколко души станаха жертви на мълнии в страната.

Трима загинали в страната от мълнии

Трима загинали в страната от мълнии

Няколко души са с тежки изгаряния

В понеделник, 7 август, работник почина, след като беше ударен от мълния в София. По първоначални данни строежът, на който мъжът работил, не е бил снабден с гръмоотвод.

Стана ясно и че пастир в пловдивското село Маноле и друг мъж от град Стамболийски също са починали вследствие на удар от мълния. Няколко души са ранени и са в болница с тежки изгаряния.

Невиждана буря в пловдивското село Рогош

Невиждана буря в пловдивското село Рогош

Заради силния вятър в селото се образувал и смерч