В България имало добра нормативна уредба за защита от мълнии. В това отношение страната ни била на едно от първите места в Европа. Това заяви пред БНР експертът по мълниезащита от Камарата на инжерерите инж. Христомир Иванов.

Тази нормативна уредба обаче засягала само новите сгради. Старите сгради били отговорност на собствениците. На по-старите сгради е бил поставен гръмоотвод по време на строежа на сградите. При първия ремонт на покрива обаче в повечето случаи гръмоотводът се премахвал.

Иванов допълни, че новите сгради имат гръмоотводи, които са съпроводени с необходимите документации. По думите му трябва и да се създаде контролен орган, който да следи за това дали сградите имат ефективни мълниезащитни съоръжения. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче отказало да се създаде такъв орган.

Според инженера преди около 6 години е било направено обследване на съоръженията в общинските сгради в София. "Сблъскахме се с куриозна безотговорност", допълни той.

Оказало се, че 25% от сградите били ремонтирани и възстановени, но гръмоотводните съоръжения били амортизирани и не работели. Тогава били направени и предложени на общинската управа проекти за ремонт на около 120 сгради в столицата. "Когато започва ремонт, се възлага общата поръчка. Когато стане въпрос за пари, всеки иска да спести и не се обръща внимание на гръмоотводните инсталации", обясни Иванов.

Припомняме, през последните дни няколко човека станаха жертви на мълнии в страната.

Трима загинали в страната от мълнии

Трима загинали в страната от мълнии

Няколко души са с тежки изгаряния

В понеделник, 7 август, работник почина, след като беше ударен от мълния в София. По първоначални данни строежът, на който мъжът работил, не е бил снабден с гръмоотвод.

Стана ясно и че пастир в пловдивското село Маноле и друг мъж от град Стамболийски също са починали вследствие на удар от мълния. Няколко души са ранени и са в болница с тежки изгаряния. 

По думите на Иванов се среща и тенденцията фирмите, които правят гръмоотводите, да не са достатъчно компетентни. Според него хората, монтиращи гръмоотводи, трябва да са специалисти, защото съоръжението винаги трябва да бъде добре проектирано, за да бъде ефективно.

Невиждана буря в пловдивското село Рогош

Невиждана буря в пловдивското село Рогош

Заради силния вятър в селото се образувал и смерч

Иванов посочи и че гръмоотводът на един блок не би трябвало да струва повече от 2 000 лв.

Експертът по мълниезащита сподели и че през последните години гръмотевичната активност се е увеличила от 3 до 6 пъти.

Карта показва всяка светкавица в света в реално време

Карта показва всяка светкавица в света в реално време

Всяка мълния се записва в архив