Управлението на ГЕРБ по отношение на енергетиката в последните десет години е престъпно.

Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.

Тя подчерта, че държавната политика по отношение на енергетиката трябва да цели два резултата - сигурност на системата и достъпност до крайния продукт. И всеки отстъп е престъпление. Отсъствието на премиера от коментар по енергийни теми в последната седмица в три основни направления - ядрената енергетика, газовия сектор и въглищните централи и тяхното бъдеще - показва, че следващата година ще бъде не само по-тежка социално-икономически, но и по-мрачна и по-студена за всички, подчерта тя.

"Очаквах с интерес коментара на Борисов, след изявленията на сръбския премиери Вучич, че на 29-30 декември тръгва газ по Балкански поток", посочи Ганчева и припомни, че в проекта са вложени 3 млрд. лева и изрази учудване, че българският премиер отсъства от коментарите по темата, за разлика от началото, когато бе обявена втората тръба на Турски поток.

Според нея отсъствието на Борисов от тази тема сочи, че или не знае какво се случва по въпроса, или е изолиран.

"България, от лидер в енергийната сфера, в частност газовата, от незаобиколим фактор, в момента сме табела за кръгово - всеки влиза и ни подминава с 200 и не се спира. Само, че всички ние плащаме за мащабната газова инфраструктура на правителството, която не само, че не се случва, но ако се случи, някой друг държавен ръководител ни се присмива очевидно", обяснява още Ганчева.

По въпроса за ядрената енергетика Ганчева коментира, че битката къде да бъдат поставени закупените реактори - в "Белене" или "Козлодуй" обрича сектора в България. Тя призова Борисов за отговор по твърдението, че американският стратегически инвеститор се е оттеглил от проекта "Белене" и ако налице е провал, дали ще бъде поискана оставката на ресорния министър.

Ганчева отправи въпрос към премиера и за ангажимента на държавата по затварянето на въглищните централи - какво е тяхното бъдеще, за какъв срок и дали и как бюджетът на европейските институции ще окаже подкрепа.