Отпуснаха 107 млн. лв. за енергийно ефективни системи за улично осветление на 83 общини, съобщи Министерството на енергетиката.

Това е вторият етап от по процедурата за енергийно ефективни системи за улично осветление, която се администрира от Министерството на енергетиката. Процедурата се финансира по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост. В рамките на поканата по процедурата бяха подадени общо 87 предложения на стойност близо 114 млн. лв.

Подкрепата за изграждане на енергийно ефективно улично осветление е част от раздел "Нисковъглеродна икономика" на Плана за възстановяване и устойчивост.

Договорите ще бъдат сключени след разглеждането на необходимите документи.

От министерството посочват, че с изпълнението на проектите следва да се постигне минимум 30% спестяване на електроенергия. Изпълнението на инвестицията цели да подпомогне процеса по намаляване на емисиите и подобряване на енергийното управление, както и разработването на различни концепции и внедряване на нови технологии в системите за улично осветление.

В проектните предложения се предвижда внедряване на системи за мониторинг на енергопотреблението и за автоматично управление на осветлението. Голяма част от общините са предвидили и въвеждане на възобновяем енергиен източник, като част от техническите решения включват изграждане на собствена фотоволтаична централа с батерия за нуждите на системата за външно изкуствено осветление.

125 милиона лева по ПВУ за икономични улични лампи в страната

125 милиона лева по ПВУ за икономични улични лампи в страната

Приемат се проектни предложения, с които да се пести поне 30% електроенергия