Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление" по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от Министерството на енергетиката. Целта е да се повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно осветление, които са собственост на общините в страната. За финансиране на проекти по процедурата могат да кандидатстват всички общини в България. С предвидените по проектите мерки трябва задължително да се постига спестяване на електроенергия с не по-малко от 30%.

От Министерството на енергетиката отбелязват, че уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините и оказва сериозно влияние на общото енергийно потребление.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за общински проекти

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за общински проекти

На фокус е изпълнението на капиталовата програма за приоритетни инфраструктурни проекти

Общият бюджет за безвъзмездно финансиране по настоящата процедура е в размер на близо 125 милиона лева, от които 20,8 милиона лева са национално финансиране за невъзстановим ДДС. Стойността на проектните предложения може да бъде в диапазона от 100 000 до 2 000 000 лева.

Предложения ще се приемат в продължение на 3 месеца. Срокът за изпълнение на проектите е до 15 месеца от подписването на договор. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12 март 2024 г. в информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България - ИСУН 2020. В последната седмица на февруари Министерството на енергетиката ще се проведе информационно онлайн събитие за представителите на общините.

Компенсации за скъпия ток ще има

Компенсации за скъпия ток ще има

За детските градини, училища,спортни школи, читалища и храмове

"Изграждането на енергийно ефективни системи за улично осветление има директен ефект по отношение на подобряването на енергийната ефективност. Това е водещ приоритет в енергийната политика на ЕС и България. Припомняме, че насърчаването на енергийната ефективност е и една от шестте стратегически цели в проекта за Енергийна стратегия на Република България до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.", посочват от министерството.

От ведомството отбелязват още, че поставянето на енергийната ефективност на първо място е ключова цел в Европейската зелена сделка и води до редица ползи - намаляване на разходите за енергия, повишаване на енергийната сигурност, намаляване на емисиите на парниковите газове и подобряване качеството на въздуха.

Спират уличните лампи в селата в община Кюстендил заради скъпия ток

Спират уличните лампи в селата в община Кюстендил заради скъпия ток

Ще компенсират икономията с видеонаблюдение и засилено внимание от страна на полицията