Уличното осветление по малките населени места в община Кюстендил ще бъде спирано нощем заради скъпия ток, обяви кметът Петър Паунов, цитиран от БНР. Предвижда се да бъде внесено и предложение за увеличаване на данък сгради от 1,4 на 2,5 промила, както и на такса смет, заради влошеното финансово състояние на общината.

Паунов обясни какъв ще е режимът на уличното осветление нощем за селата: "Няма откъде да дойдат пари. След Димитровден започваме да спираме между 10.30 вечерта и 5.30 ч. Разбира се, ще има засилено внимание от страна на полицията. Предстои ни среща с ръководството на ОДМВР и на Районното управление. Засилено внимание и видеонаблюдение от 1.30 до 5.30 ч. Това ще бъде до Бъдни вечер. Бъдни вечер отново. По празниците до Ивановден ще се постараем да има осветление. Надяваме се в държавата да стане чудо и да има и правителство, и мерки, които да компенсират. Ако не, след Ивановден пак ще преминем към същия ритъм."

С 2,5 пъти повече ще платят общините за ток и отопление през настоящата 2022 г.

С 2,5 пъти повече ще платят общините за ток и отопление през настоящата 2022 г.

До края на юни похарчили толкова, колкото за цялата предишна година

За увеличаването на данък сгради, както и такса смет ще е необходим 30-дневен срок за обсъждане. "1,4 промила е към момента ставката. Нашето предложение е да стане 2,5 промила данък сгради. Такса смет - ще бъде много по-голяма разликата, но тя ще бъде предложена следващия месец, тъй като в момента това изменение в наредба, която трябва да стои 30 дни на сайта на общината", посочи Петър Паунов.