Служебният кабинет е готов да приеме "скоро" дефиниция за енергийна бедност. Това увери вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов на дискусия, организирана от бившия председател на ПЕС, експремиер и председател на БСП през годините Сергей Станишев и Партията на европейските социалисти, озаглавена "Да намалим сметките - енергийната бедност и цените".

Срокове в тясна конкретика обаче не бяха дадени - до края на годината или в началото на следващата, очерта хоризонта вицепремиерът.

"България не е правила достатъчно в социалната сфера, достатъчно за подпомагане на най-уязвимите граждани. Неслучайно в България социалното неравенство е изключително високо", отбеляза той.

По три критерия ще бъде оценявана енергийната бедност - доходен критерий, социален критерий, включващ и ТЕЛК и пенсионен статус, както и жилищен критерий, отчитащ състоянието на конкретната сграда.

Социалният министър: Енергийната бедност ще засегне над 2 млн. души, не само с ниски доходи

Социалният министър: Енергийната бедност ще засегне над 2 млн. души, не само с ниски доходи

Сред причините са дългогодишните неадекватни действия на държавата в енергетиката, според Георги Гьоков

"В етап на финализиране сме на промяната в Закона на енергетиката, която да дефинира това. Предстоят и няколко още стъпки, за да се изчисти юридически въпросът, за да сме сигурни, че всичко това ще функционира по най-добрия начин", заяви Пеканов.

Ако България не приеме дефиниция за енергийна бедност, няма да получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта на свой ред инициаторът на събитието Сергей Станишев.

"През януари България има намерение да поиска второ плащане по ПВУ от 1,4 млрд. лева. За да се случи това обаче, едно от конкретните изисквания е да има и дефиниция за енергийна бедност. Без нея няма да могат да се усвоят средства за обновление на жилищния фонд, за енергийна ефективност", каза той.

Удължават срока за кандидатстване за саниране на блокове по ПВУ

Удължават срока за кандидатстване за саниране на блокове по ПВУ

До 31 май догодина