До началото на следващата 2019 година е реалистично да има избран инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с китайки ядрени експерти.

Петкова запозна с основните характеристики на българския сектор представителите на Китайската национална енергийна администрация (NEA), Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC), които са на работна среща у нас.

Посещението на китайците в България е една от първите инициативи в изпълнение на подписания през юли през тази година между Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия.

Китайски ядрени и енергийни експерти посетиха площадката на АЕЦ "Белене"

Китайски ядрени и енергийни експерти посетиха площадката на АЕЦ "Белене"

Цялата инфраструктура на централата е готова, остават реакторното отделение и турбинна зала

По думите на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев България има над 40 годишен опит в експлоатацията на ядрени мощности и добри традиции и програми за подготовка на кадри за този сектор. Той припомни, че АЕЦ "Козлодуй" е първата атомна централа в Югоизточна Европа, открита през 1974 г. Андреев запозна гостите от Китай с успешното изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на ядрената ни централа.

Политиката за управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво в България бе представена от Сергей Цочев, член на УС на ДПРАО.

За китайското правителство технологичното развитие на ядрената енергетика е основен приоритет, каза заместник-генералният директор на Департамента за ядрена енергия на Китайската национална енергийна администрация Ши Лишан. Той поясни, че в момента в страната се изграждат 17 нови реактора, пишат от пресслужбата на енергийното министерство.

Борисов към "Росатом": Търсим как да изградим АЕЦ "Белене"

Борисов към "Росатом": Търсим как да изградим АЕЦ "Белене"

Запазването капацитета на ядрената енергетика ще гарантира сигурността на българската енергийна система