Индустриалните предприятия в България, чиято конкурентоспособност е изложена на риск поради влиянието на квотите за въглеродни емисии върху крайната цена на електрическата енергия, биха могли да получат помощ под формата на компенсиране на непреките разходи от СО2.

Опцията е предвидена в Директива 2018/410/ЕО, която трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, пишат от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Ресорният министър Теменужка Петкова обсъди тази възможност с представители на бизнеса.

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, категорична министър Петкова

Стана ясно, че въпросните суми за компенсации могат да се изчисляват по специална методика, като директивата предвижда помощите да бъдат до 25% от постъпленията от продажба на квоти.

До момента България няма действаща схема за компенсации. Предстои до края на годината страната ни да уведоми официално Европейската комисия за това.

Следващата стъпка ще бъде регламентите от директивата да бъдат транспонирани с промени в Закона за ограничаване изменението на климата.

Нено Димов към енергетиците: Подкрепям търговията с емисии

Нено Димов към енергетиците: Подкрепям търговията с емисии

От самото начало сме заедно с Полша, увери екоминистърът

След това пък ще се разработва механизъм за компенсиране и определяне на администратор за помощта са следващи стъпки от процедурата.
Ако такава бъде разработена, тя ще бъде съобразена изцяло с правилата за държавните помощи.