"Независимо от това, че правителството и Петролната газова асоциация можем да докажем, че горива в складовете има, хората смятаха, че ги лъжат отново. За щастие опашките по бензиностанциите траяха една вечер и на практика на следващия ден всичко беше спокойно". Това заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНТ.

Той обясни, че там, където са най-високите цени на горивата, те били около 2.70-2.80, а в малки населени места 2.99-3.05 лв., което било против нормалната логика. Транспортните разстояния оказват влияние върху цената на горивата и основният ценообразуващ елемент е търсенето и предлагането, но и цената на суровия петрол, поясни Делчев.

Кирил Петков: Всява се паника за горивата, КЗК се заема със спекулантите

Кирил Петков: Всява се паника за горивата, КЗК се заема със спекулантите

На фона на опашките пред бензиностанциите в страната

Най-масовият бензин и дизелът са поскъпнали между 10 и 15 стотинки в масата от бензиностанциите. В повечето бензиностанции цените били под 3 лева за литър А95 и дизел. Цените на едро следват пазара и търсенето, а рафинерията и търговците следват пазара по цените на суровия петрол. Оттам нататък се прави ценовата политика, но следва логиката за това какво се случва със суровия петрол. От 23 февруари до 4 март суровият петрол се е увеличил с около 20 долара, посочи Делчев.

"20 долара за 10 дни е абсурдно увеличение, твърде много. Петролът се увеличава, защото в световен план има твърде силен натиск, че търсенето надвишава предлагането", коментира експертът.

Той уточни, че алтернативно може да се купува нефт от други източници, но е въпрос на логистика и на цени. Винаги след пиковете на цените на горивата след това падат, каза още Делчев и добави, че при спокоен и нормален пазар на горивата цените ще следват цените на суровия петрол.

Припомняме, вчера се извиха огромни опашки пред бензиностанциите у нас поради слуховете за покачване на цените на горивата.

Търговци на горива искат да се спре износа заради психозата

Търговци на горива искат да се спре износа заради психозата

Държавата трябва да реагира и да вземе спешни мерки