Агенцията за социално подпомагане представи подробности около новата еднократна помощ в размер на 300 лева за настоящия отоплителен сезон, която Министерски съвет одобри.

Средствата са предназначени за родители или осиновители на деца с трайни увреждания, както и за семейства, отглеждащи дете и без право на наследствена пенсия от починал родител, също за семейства на близки и роднини, както и за приемни семейства. Става въпрос за всички семейства, които вече получават социална месечна помощ.

300 лева получават и ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, подпомагани от Агенцията за социално подпомагане по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Право на еднократната помощ имат и хора с над 90% степен на увреждане, които се нуждаят от чужда помощ и получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест или пък социална пенсия за инвалидност, на които е отпусната месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Помощ за отопление получават лица и семейства, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022 г., на които е отпусната еднократна помощ по Закона за социално подпомагане.

Не е нужно да се подават заявления, за да получат средствата лицата, на които им се полагат, тъй като ще се изплащат служебно въз основа на списък, утвърден от директора на съответната дирекция "Социално подпомагане".

Финансовата помощ ще се изплаща в периода от 12 декември до 23 декември 2022 г. по същия начин, по който лицата получават и останалите социални плащания.

Новата помощ за отопление няма да се предоставя на лица и семейства, които за този отоплителен сезон вече са получили целева помощ за отопление, както на тези, получили през 2022 г. еднократна помощ за инцидентно възникнала потребност.