Министерски съвет отпуска по 300 лв. за отопление за 50 000 социално-слаби български граждани. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на брифинг след заседанието на Министерски съвет днес. Решението е прието от служебния кабинет.

Средствата ще са за осем групи: семейства с деца с трайни увреждания до 18 г. или незавършили деца с уреждания, но не повече от 20 г., деца без право на наследствена пенсия от починал родител, сираци, хора с увреждания с нужда от чужда помощ или 90% степен на увреждане, пострадали от пожари и природни бедствие, военноинвалиди, подпомагани от държавата ветерани от войните, приемни семейства.

Парите ще са за този отоплителен сезон, ще бъдат раздадени до края на годината, а за целта не е нужно правоимащите да подават документи в Агенцията за социално подпомагане, тъй като са идентифицирани.

Досега правителството е подкрепило 302 000 души. В края на октомври е стартирала втора мярка с допълнителен ресурс за лица и семейства, чийто доход надвишава до 40 лв., отчете Лазаров.

50 000 бедни ще получат по 400 лева за отопление

50 000 бедни ще получат по 400 лева за отопление

За анонсираната мярка държавата отпуска 20 милиона лева от бюджета