Комисията по енергетика в парламента прие срока за прекратяване на дерогацията за внос на петрол от Русия и отпадането на таксата от 20 лева за транзит на руски газ. Депутатите гласуваха двете решения за минути, съобщи Нова телевизия.

Износът на преработени продукти от руски петрол спира на 1 януари, а вносът на петрол от Русия окончателно се прекратява от 1 март.

"Докато не го видя публикувано в Държавен вестник, не вярвам, че ще се случи. Защото това не е първият път, в който внасяме общ законопроект. Това предложение за премахване на дерогацията ще се гласува от Народното събрание за пети път. Предните четири се провалиха", коментира председателят на комисията Делян Добрев.

"Приключва на 31 декември и до 1 март няма да може да се реекспортират петролни продукти. Това практически означава, че ползването на руски петрол ще приключи около 31 декември. Много малка част от петрола ще се използва и след 1 януари 2024 година", обясни Ивайло Мирчев от ПП/ДБ.

Транзитът на руски природен газ през България няма да бъде облаган с такса, докато не се намери общо решение с Европейската комисия. В резултат от въвеждането на транзитната такса "Булгартрансгаз" задлъжня с 272 млн. лева.

ЕК: България може едностранно да се откаже от дерогацията за руски петрол

ЕК: България може едностранно да се откаже от дерогацията за руски петрол

Таванът на цените за руския петрол не важи за вноса към страната ни и не засяга доставките по море