ПП "Възраждане" внесе проект на решение за Плана за възстановяване и устойчивост. На брифинг Искра Михайлова обяви, че партията иска пренаписването му. От него да отпаднат мерките за либерализация на пазара на ток за битови потребители, да няма ангажименти относно въглищните мощности и да отпаднат проеките за енергия от батерии и без геотермална енергия. Надяваме се след сформиране на комисиите, те веднага да заработят, за да бъде разгледано това наше предложение, подчерта депутатът от "Възраждане".

Не е съвсем вярно, че очакваме много пари по Плана за възстановяване, според Михайлова. За да се случи това, страната трябва да е напълно изрядна в документацията. Заради заложените проекти в сферата на енергетиката, от "Възраждане" се опасяват, че от износител на енергия може да се превърнем във вносител на енергия. Закривало се нещо, което носи сигурност за пазара ни. В плана за устойчивост няма нищо устойчиво, каза Искра Михайлова и дори изтъкна, че той е заплаха за страната ни. Затова "Възраждане" настоява Планът за възстановяване да се преработи.

Цончо Ганев е притеснен от планираното излизане на битовите потребители на либерализирания пазар. Това ще доведе до огромно поскъпване на цените, които ние ще плащаме като битови потребители, изтъкна той. Цената на мерките в плана ще се плати от гражданите, според Ганев.

Разчитаме на трезвата мисъл на този състав на парламента, обясни народният представител, тъй като сме изправени пред енергийна криза.