Очаква природният газ да поевтинее през септември с по-малко от предвидените 2%. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цената на газа за следващия месец, съобщи БНР. По думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов промяната се налага, тъй като предлаганите от българската газоразпределителна компания цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и клиенти са заявили по-големи количества синьо гориво от предварително договорените.

"Предложената цена за месец септември беше значително по-ниска от ценообразуващия индекс ТТФ. В резултат част от клиентите поискаха увеличение на доставките за месец септември", обясни той.

Синабов посочи, че "Булгаргаз" ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) окончателно предложение за цената на газа в с страната за следващия месец с незначително повишение спрямо първоначалната заявка.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че в следващите месеци не би трябвало да се очаква голямо поскъпване на газа. "Трябва представителите на българският бизнес да знаят, че до голяма степен е направено необходимото за защитаване на интересите на потребителите. В момента в Чирен нагнетените количества са 86% от капацитета на подземното газово хранилище, а средно в Европейския съюз вече надминаха 91%. Това, разбира се, не означава, че и цената автоматично ще намалее, но е една гаранция, че няма да има сериозен скок на цената в следващите няколко месеца", обясни той той.

По изключение регулаторът ще утвърди на 30 август цената на природния газ в страната за следващия месец, която ще влезе в сила от 1 септември.

По-малко азерски газ през август - по-скъп газ у нас

По-малко азерски газ през август - по-скъп газ у нас

60,75 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателното предложение на "Булгаргаз"