Продажбата на "Лукойл Нефтохим Бургас" да мине след одобрение от поне 160 депутати. Това предложиха днес лидерите на ГЕРБ, ПП и ДБ - Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов, както и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Проекторешението вече е внесено в деловодството на Народното събрание.

В него се казва следното: продажбата или прехвърлянето на дялове или акции от капитала на търговско дружество, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, опериращо обекти на критична инфраструктура, да може да се случва само с подкрепата на две трети от мнозинството в Народното събрание, тоест - 160 народни представители.

Държавата да не се отказва от "Нефтохим Бургас", призова Бойко Ноев

Държавата да не се отказва от "Нефтохим Бургас", призова Бойко Ноев

Рафинерията има отношение към националната сигурност

Според тях по този начин ще бъде гарантирана националната сигурност на страната. Наред с това така би се осигурила пълна прозрачност на целия процес по придобиване на собствеността, както и на капиталите на кандидат-купувачите. Приемането на проекторешението ще даде възможност да бъде направен скрининг на всички преки чуждестранни инвестиции, свързани с преработката на нефт.

В проекторешението се казва, че такива стратегически предприятия са заводи, чиято дейност е свързана с преработката на нефт, газопроводи, ядрена енергетика, хранилища.

Припомняме, че на 5-ти декември "Лукойл" разпространи информация, според която възнамерява да започне работа по преразглеждане на стратегията си и дейността на компанията на територията на България заради същественото изменение на условията в страната.

Оттам посочиха, че ще бъде направен анализ, за който ще бъдат привлечени международни консултанти. Не е изключена опцията и за продажба на бизнеса, уточняват от компанията.

Асен Василев: Лукойл продава рафинерията в Бургас

Асен Василев: Лукойл продава рафинерията в Бургас

Правителството не участва в продажбата