Препоръчвам на правителството спешно да преразгледа стратегическия списък и да включи "Лукойл Нефтохим Бургас" в него. Това заяви бившият военен министър и посланик на НАТО Бойко Ноев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Според него продажбата на компанията ще означава заплаха за националната сигурност на страната. Ноев припомни, че държавата вече фигурира в "черния списък" на Русия.

"Битката за България тепърва предстои, а "Лукойл Нефтохим Бургас" играе огромна роля в нея", подчерта бившият министър.

По думите му това, което се случва в момента е недопустим отказ на държавата от отношение към бъдещето на "Лукойл Нефтохим Бургас".

"За пръв път Русия се отказва от стратегически свой обект, за пръв път обявява продажба на свой обект", допълни Ноев.

Според него правилният ход на правителството е да вземе решение, с което да възстанови контролът на държавата върху "Лукойл Нефтохим Бургас" под някаква форма и да възложи преговори за придобиване на активите.

Припомняме, че на 5-ти декември "Лукойл" разпространи информация, според която възнамерява да започне работа по преразглеждане на стратегията си и дейността на компанията на територията на България заради същественото изменение на условията в страната.

Оттам посочиха, че ще бъде направен анализ, за който ще бъдат привлечени международни консултанти. Не е изключена опцията и за продажба на бизнеса, уточняват от компанията.

"Лукойл" продава активите си у нас

"Лукойл" продава активите си у нас

Съобщението на компанията не е изненадващо

"Нефтохим Бургас" е мощен инструмент, с който България може да бъде клатена, включително в своята геополитическа ориентация"", каза още Ноев.