"Пети и Шести блок на АЕЦ Козлодуй работят с различни типове гориво. Шести блок e с по-модернизирана версия на руско гориво, а за Пети блок има натрупан запас и за следващото презареждане, той може да работи до пролетта на 2024 година. Направена е заявка за още една доставка на гориво от руската страна, която е под въпрос", каза ядреният физик и енергиен експерт проф. Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Касчиев: АЕЦ "Козлодуй" има запас от гориво, риск няма

Касчиев: АЕЦ "Козлодуй" има запас от гориво, риск няма

Ако Русия откаже да доставя гориво, имаме два доставчика

Той поясни, че за него кандидат за доставчик е американска компания.

"Има договореност с руската страна за още няколко зареждания, до седем. Тази година трябва да бъдат доставени още две партиди ядрено гориво за шести блок. Проблемът засега е, че нивото на река Дунав е много ниско, трябва да се вдигне значително, за да може да се достави, както и да се осъществи транспортът", коментира ядреният физик.

Според проф. Георги Касчиев потенциален доставчик за този вид гориво за Шести блок е френската компания "Фраматом".

Уволниха шефа на АЕЦ "Козлодуй"

Уволниха шефа на АЕЦ "Козлодуй"

Освободен е и неговият заместник, двамата ще обжалват решението

Попитан дали може да спрем да изнасяме ток, той отговори: "Ние имаме свръхпроизводство на електроенергия, поради което износът е нараснал с около 15% в сравнение с миналата година. Ние винаги сме изнасяли електроенергия. Въпросът може да се реши с компенсации, нека да си тече износът, защото това е печелившо".