Няма да останем без гориво, няма нужда излишно да се политизира и да се всява излишна напрегнатост. АЕЦ "Козлодуй" има запас от гориво, като за пети блок има гориво за още едно презареждане, а шести блок за още 6 презареждания. Това заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред БиТиВи.

По думите му, ако Русия откаже да доставя гориво, имаме два доставчика на ядрено гориво - американска и френска компании.

Правителството иска диверсификация на доставките на ядрено гориво

Правителството иска диверсификация на доставките на ядрено гориво

Целта е енергийна независимост от Русия

Затова дали има опасност за централата в Козлодуй заради ниските нива на река Дунав, Касчиев обясни, че водата от р. Дунав се довежда до централата на АЕЦ "Козлодуй" с канали и се отвежда обратно до реката с втори канал. Бреговата помпена станция е изчислила, че помпите да може да загребват вода и при случаи, в които исторически се надмине най-ниското ниво на водата в река Дунав, поясни Касчиев.

В момента нивото на водата при помпената станция е над 40 см от най-ниското ниво реката, има запас до критичното ниво до около 1 метър.

Няма да се стигне до никакви проблеми и помпите ще продължат да изтласкат вода в студения канал на помпената станция на АЕЦ "Козлодуй". Всяко лято е малко напрегнато, защото р. Дунав спада през лятото, като се следи не с тревога, а с известно напрежение, уточни Касчиев. Като се повишава температурата на водата в Дунава, мощността на електричеството леко намалява, посочи той.