Има съществена опасност цените на горивата в България, без данъците, отново да станат по-скъпи от средноевропейските. Тази прогноза направи пред БНР бившият депутат Мартин Димитров.

Той смята, че след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не доказа картел в бранша, горивата могат отново да започнат да поскъпват.

Припомняме, че преди ден антимонополната комисия издаде предписание с мерки за ограничаване на обмена на информация между веригите за търговия на горива на дребно.

КЗК взе мерки за предотвратяване на картел между 6 вериги бензиностанции

КЗК взе мерки за предотвратяване на картел между 6 вериги бензиностанции

Предприятията трябва да гарантират

По думите на Мартин Димитров решението оттук нататък е самите компании да санкционират служителите си, които влизат в контакт с други компании. Бившият депутат определи това като несериозен подход от страна на КЗК.

От своя страна Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация коментира, че е нормално шестте компании, които са обект на производството, да предложат на антимонополната комисия сходни мерки. Става въпрос за това служителите им да не обменят информация за ценообразуването.

По думите на Делчев когато най-компетентният орган в държавата казва, че няма картел, веднага реакцията е, че няма такава комисия, "няма такова животно като жирафа".