Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за Вертикалния коридор, съобщиха от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Дружеството публикува на интернет страницата си съобщения във връзка с провеждането на обвързващата фаза от процедурата за добавен капацитет съвместно с операторите на Гърция - DESFA S.A., на Румъния - Transgaz S.A., както и с "Ай Си Джи Би" АД.

Съвместните съобщения са в изпълнение на чл. 28 (3) от Регламент (ЕС) 2017/459 за установяване на Мрежов кодекс относно механизмите за разпределяне на капацитет в газопреносни системи (САМ NC).

Отвориха офертите за Вертикалния газов коридор

Отвориха офертите за Вертикалния газов коридор

Общата прогнозна стойност е в размер на 586 669 410 лв. без ДДС

От "Булгартрансгаз" обясняват, че планираните проекти за добавен капацитет са ключова част от необходимата инфраструктура за реализацията на инициативата за Вертикалния газов коридор. С изпълнението им се осигуряват нужните условия за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. Очаква се да се подобрят условията за диверсификация и сигурността на газовите доставки и да се засили конкуренцията на пазара на природен газ в региона.

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е сред инициаторите за създаването на Вертикален газов коридор. Целта е чрез разшираване на наличната газопреносна инфраструктура да се отговори на нарастващото търсене на втечнен природен газ от надеждни източници, включително от САЩ и от Каспийския регион.

Парламентът подхвана инициативата за Вертикален коридор

Парламентът подхвана инициативата за Вертикален коридор

Реализират се три проекта във връзка с коридора

С публикуването на съвместните съобщения стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет. Документите съдържат информация за планираните проекти, начина за регистрация и участие в обвързващата фаза и определените срокове. Кандидатите могат да подават своите регистрационни документи в съответствие с описаните изисквания.